|
|
Ομιλητές
Συντονιστές
Round Table: «Πόσο μία κρίση από την κεφαλαιαγορά μπορεί να περάσει στην παγκόσμια οικονομία;»
Αλεξάκης Παναγιώτης, Δρ.
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Παναγιώτης Αλεξάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Τομέας Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Stirling- Μεγ. Βρετανίας - και Queen's (Καναδά). Υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος << Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης>>. Έχει διδάξει και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και σε άλλα πανεπιστημιακά προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Ασχολήθηκε με την σύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις, την εξάσκηση φοιτητών σε επιχειρήσεις, τις ομιλίες στελεχών επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο, και την υποστήριξη επιχειρήσεων μέσω του πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα, μονογραφίες και εγχειρίδια και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Έχουν γίνει αναφορές στο έργο του διεθνώς. Έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης και σύμβουλος σε επιχειρήσεις. Ανέλαβε την οργάνωση και λειτουργία της οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς παραγώγων.
Διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των εταιρειών του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια .
|
Αντωνόπουλος Λ.Φιλήμων
Τμήμα Διαχείρισης Διαθεσίμων (Treasury & Capital Markets)
Marfin Egnatia Bank
Τίτλος Παρουσίασης: Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων - Πετρέλαιο & Προϊόντα
Ο Φιλήμων Αντωνόπουλος είναι στέλεχος της Marfin Egnatia Bank στο Τμήμα Διαχείρισης Διαθεσίμων (Treasury & Capital Markets) ως ειδικός σύμβουλος στον σχεδιασμό και την εκτέλεση στρατηγικών αντιστάθμισης και διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων (Corporate Liability Hedging) με εξειδίκευση στις αγορές πετρελαίου και προϊόντων - με χρήση χρηματιστηριακών και εξω-χρηματιστηριακών (Over-the-Counter) παραγώγων προϊόντων (Futures, options, Swaps).
Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο University of Florida των ΗΠΑ, όπου έλαβε τον τίτλο τουMBA με ειδικότητα στο Finance και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής & Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι κάτοχος του Πιστοποιητικού Ειδικού Διαπραγματευτή /Διαπραγματευτή (Market Maker/Trader) του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών και κάτοχος του πιστοποιητικού Certificate in Investment Management (FSA/ Hellenic Capital Markets Commission) του Securities & Investment Institute του Λονδίνου ( www.sii.org.uk).
Είναι μέλος και εκπρόσωπος του London's Securities & Investment Institute στην Ελλάδα και ανήκει στην ομάδα των ειδικών επιστημονικών συνεργατών του IRAJ (Investment Research & Analysis Journal).
|
Βισβίκης Ηλίας, Ph.D.
Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
Ακαδημαϊκός Διευθυντής MBA στην Ναυτιλία
Alba Graduate Business School
Τίτλος Παρουσίασης:
Αντιστάθμιση Ναυτιλιακών Επιχειρηματικών Κινδύνων με την Χρήση Παραγώγων Προϊόντων
Ο Ηλίας Βισβίκης έλαβε Πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (1997) και δύο Μάστερς στις Διεθνείς Χρηματοοικονομικές Αγορές από το Πανεπιστήμιο του Southampton (1998) και στην Διεθνής Ναυτιλία από το Πανεπιστήμιο του Plymouth (1999) της Αγγλίας. Τη διδακτορική του διατριβή, στην Εφαρμοσμένη Χρηματοοικονομική Θεωρία (2002) με ειδίκευση στην οικονομετρική ανάλυση της αγοράς παραγώγων των προθεσμιακών ναυλοσυμφώνων, την εκπόνησε στην Επιχειρησιακή Σχολή του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου, ενώ εργαζόταν ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο αυτό στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Η διδακτορική του διατριβή ήταν χρηματοδοτούμενη από το ESRC (Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών Μ. Βρετανίας) και από το ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization) υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδος.
Ο Δρ. Βισβίκης έχει εκλεγεί μέλος μόνιμου ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού του ALBA Graduate Business School στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή Χρηματοοικονομικής και διατελεί Ακαδημαϊκός Διευθυντής του πιστοποιημένου από το Association of MBAs (AMBA), μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, MBA in Shipping.
Ο Δρ. Βισβίκης έχει διδάξει στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πειραιά, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Erasmus University Rotterdam, και στο Cyprus International Institute of Management. Ταυτόχρονα έχει εργαστεί σε ναυτιλιακές εταιρίες με αντικείμενο εργασίας την Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική, στο Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην αγορά Παραγώγων.
Η διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνει διδασκαλία σε προπτυχιακό (BSc) και μεταπτυχιακό επίπεδο (MΑ, MBA), σε μαθήματα όπως: Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Επενδύσεις, Ποσοτικές Μέθοδοι, Διαχείριση Κινδύνου με χρήση Παραγώγων προϊόντων, Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική, Οικονομετρία και Ερευνητικές Μέθοδοι.
Όσον αφορά την ερευνητική του δραστηριότητα, ο Δρ. Βισβίκης έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στους τομείς της Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών και Εφαρμοσμένης Οικονομικής, σε υψηλού κύρους διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε πρακτικά συνεδρίων, όπως επίσης και σε επαγγελματικά περιοδικά. Μερικά από τα περιοδικά τα οποία έχουν φιλοξενήσει τις μελέτες του Δρ. Βισβίκη περιλαμβάνουν τα Journal of Banking and Finance, European Financial Management Journal, International Journal of Forecasting, Review of Derivatives Research, Derivatives Use Trade & Regulation, Transportation Review Part E Logistics and Transportation Review, Lloyds Shipping Economist και άλλα.
Το ερευνητικό του έργο σε ναυτιλιακές και χρηματοοικονομικές αγορές έχει παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια ανά τον κόσμο, όπως στην Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Μεξικό, Παναμά, Ελλάδα, Κύπρο, Κορέα, Τουρκία, Φινλανδία, και αλλού. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διαχείριση επιχειρησιακού κινδύνου, περιλαμβανομένων των αγορών παραγώγων προϊόντων, την αξιολόγηση αξιογράφων, τη μικροδομή χρηματιστηριακών και άλλων αγορών.
|
Γεωργιάδης Ηρ. Νικόλαος
Director of Research
Valuation & Research Specialists (VRS)
VALUEINVEST.gr & IRAJ.gr
Τίτλος Παρουσίασης: Η Αποτίμηση της Ελληνικής Αγοράς Μετοχών
Ο Νικόλαος Γεωργιάδης σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές καταρχήν στις Η.Π.Α., όπου έλαβε το δίπλωμα CSS του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και αμέσως μετά στη Βρετανία όπου ανακηρύχθηκε κάτοχος Masters of Science στις Χρηματοοικονομικές Επιστήμες από το ISMA Centre του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. Έχει εργασθεί ως χρηματοοικονομικός αναλυτής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μελετών & Αναλύσεων μεγάλων χρηματιστηριακών εταιριών, καθώς και εταιριών ανεξάρτητης ανάλυσης στον ελληνικό χώρο. Έχει εκπονήσει ειδικές μελέτες για την κεφαλαιαγορά και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με θέματα, μεταξύ των άλλων, τη θεμελιώδη ανάλυση και τη σύγχρονη αποτίμηση των εισηγμένων εταιριών, τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, καθώς και τις επιδράσεις από τις υποτιμήσεις νομισμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια.
Οι δημοσιεύσεις και οι απόψεις του έχουν φιλοξενηθεί κατά το παρελθόν σε γνωστά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ μέχρι σήμερα, έχει συγγράψει τα βιβλία «Super Stocks - Η Καλύτερη Επενδυτική Επιλογή και Πώς να τη Διακρίνετε», «Μέθοδοι Ανάλυσης Αγοράς & Μετοχών» και «Πώς οι Εισηγμένες Εταιρίες Βελτιώνουν την Εικόνα της Μετοχής τους». Επίσης, έχει συνεργασθεί στη συγγραφή και την έκδοση του εγχειριδίου «Οδηγός Παραγώγων Προϊόντων στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά» υπό την αιγίδα των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε σειρά εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών σεμιναρίων. Το σημερινό του ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην ανάπτυξη και ερμηνεία εξειδικευμένων δεικτών και μοντέλων αποτίμησης εταιριών. Είναι Υπεύθυνος Ανάλυσης Αγοράς & Μετοχών της "Valuation & Research Specialists" και Μέλος της ΕΕΠΑΜΑ.
Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
|
Γιαμουρίδης Δανιήλ, Ph. D.
Λέκτορας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Τίτλος Παρουσίασης: Επενδυτικές στρατηγικές με Παράγωγα σε χαρτοφυλάκια Εναλλακτικών Επενδύσεων
Ο Δανιήλ Γιαμουρίδης είναι Λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Είναι επίσης Visiting Fellow στο Sir John Cass Business School (City University) και Research Associate στο EDHEC Risk and Asset Management Research Centre. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Sir John Cass Business School.
Εργάζεται στην περιοχή των Παραγώγων, των Εναλλακτικών Επενδύσεων (Alternative Investments) και της Ποσοτικής Ανάλυσης/Διαχείρισης Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με τα Παράγωγα Αξιόγραφα - αποτίμηση/αντιστάθμιση δικαιωμάτων προαίρεσης, υποδείγματα τεκμαρτών συναρτήσεων πιθανότητας, μελέτη του πληροφοριακού περιεχομένου των συναλλαγών σε παράγωγα, θέματα σχετικά με τις Εναλλακτικές Επενδύσεις - αποτίμηση, διάρθρωση χαρτοφυλακίου (Funds of Funds), διαχείριση κινδύνου, και θέματα σχετικά με την Ποσοτική Ανάλυση/Διαχείριση Επενδύσεων - ανάπτυξη event driven στρατηγικών, ανάπτυξη υποδειγμάτων επιλογής μετοχικών επενδύσεων, διάρθρωση διεθνών χαρτοφυλακίων.
Η έρευνά του έχει λάβει χρηματοδότηση από φορείς της Ελλάδος και το Εξωτερικού, έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως European Financial Management Journal, Journal of Alternative Investments, Journal of Banking and Finance, Journal of Derivatives, Journal of Futures Markets, Journal of Risk και σε πρακτικά συνεδρίων. Είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών εγχειριδίων, και τακτικός ομιλητής σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια.
|
Γουδινάκος Στράτος
CEO
Ulysses Capital Management
Investment Management Own Assets.
Τίτλος Παρουσίασης: Alternative Investment vs. Traditional Investment
Ο Στράτος Γουδινάκος έχει πάνω από 15 χρόνια ενεργή & δυναμική εμπειρία στο χώρο της Διαχείρισης Κεφαλαίων.
Ξεκίνησε την καριέρα του στο χρηματιστήριο παραγώγων του Λονδίνου, LIFFE. Δημιούργησε και διαχειρίστηκε (Director of Investments) σύνθετα χαρτοφυλάκια παραγώγων πάνω σε βραχυπρόθεσμα επιτόκια αλλά και κρατικά ομόλογα Ευρωπαϊκών χωρών (lira, gilts, euromarks, euribor, bunds, euroswiss, eurolira, btp).
Στην Εθνική τράπεζα ανέλαβε τη δημιουργία του τμήματος παραγώγων (Head of Listed Derivatives & Proprietary Trading - sales & market making, arbitrage) στην Ελληνική αγορά όπως επίσης και τη διαχείριση (proprietary trading) κεφαλαίων της τράπεζας με στόχο αποδόσεις (absolute returns) ανεξάρτητες από επιμέρους κινήσεις της αγοράς (directional moves or volatility shifts).
Κατόπιν ασχολήθηκε με την διαχείριση (Chief Investment Manager) Αμοιβαίων Κεφαλαίων στη Διεθνική, με σκοπό τη μείωση του ρίσκου αλλά και την βελτιστοποίηση της απόδοσης των επιμέρους χαρτοφυλακίων της Εταιρείας με εκτεταμένη χρήση παραγώγων.
Στη συνέχεια ξεκίνησε τη δημιουργία και τη διαχείριση (CEO) αμοιβαίων κεφαλαίων (alternative investment, hedge fund) στα Ulysses Managed Funds. Δημιούργησε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο (Global Macro Fund) το οποίο επένδυε κατά κύριο λόγο στις αναπτυγμένες αγορές με εκτενή χρήση παραγώγων σε ισοτιμίες, ομόλογα, δείκτες μετοχών, μετοχές και προϊόντα όπως πετρέλαιο και χρυσός.
Είναι κάτοχος Διπλώματος του τμήματος των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (DBA) του Πανεπιστημίου της Ουαλίας - Cardiff Business School, καθώς και μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) του City University - CASS Business School.
|
Δημοπούλου Σοφία
Γενική Διευθύντρια του Υποκαταστήματος της Fortis Investment Management Luxembourg S.A. στην Ελλάδα.
Fortis Mutual Funds
Τίτλος Παρουσίασης: Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Βιώσιμων και Υπεύθυνων Επενδύσεων
Η Σοφία Δημοπούλου έχει 14 χρόνια εμπειρία στον διεθνή χρηματοοικονομικό χώρο και είναι υπεύθυνη για την Fortis Investment Management Luxembourg S.A. στην Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο London School of Economics και παρακολούθησε το πρόγραμμα Επενδυτικής Διαχείρισης στο London Business School.
Η κα. Δημοπούλου ξεκίνησε την καριέρα της στο τμήμα Επενδυτικής Διαχείρισης της Credit Suisse Private Bank Λονδίνου, όπου δημιούργησε τα προϊόντα Funds of Funds για τους πελάτες της Τράπεζας.
Εργάσθηκε σαν ανώτερο στέλεχος στην Citigroup. Διαχειρίστηκε σταθερού εισοδήματος λογαριασμούς επενδύσεων για πελάτες στις Η.Π.Α., Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Λατινική Αμερική και ήταν μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής στο Λονδίνο της Citigroup Asset Management. Η κα. Δημοπούλου ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη Hedge Funds, Private Equity and Real Estate προϊόντων, για τον εναλλακτικό επενδυτικό κλάδο της Citigroup Private Bank. Επιπλέον ήταν υπεύθυνη για την δημιουργία επενδυτικών λύσεων για πελάτες οι οποίοι ανήκαν σττην Citigroup Private Bank, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σύνθετων επενδυτικών απαιτήσεων.
Στην Ελλάδα, η κα. Δημοπούλου, ήταν επικεφαλής στο τμήμα Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της EFG Mutual Fund Management Company.
|
Σταύρος Καβγιούλας
Head of Equity Derivatives
Treasury ASPIS Bank
Ο Σταύρος Καβγιούλας σπούδασε χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο του City University, Baruch College στη Νέα Υόρκη.
Ξεκίνησε την καριέρα του στη Smith Barney, στο τμήμα institutional equity sales.
Το 1997 εργάστηκε ως market maker στο χρηματιστήριο μετοχών και παραγώγων της Νέας Υόρκης, American Stock Exchange, στην Timber Hill. Κατόπιν εργάστηκε ως Equities and Derivatives trader στο Ηedge fund PTJP Partners.
Το 2000, στην Ελληνική χρηματιστηριακή, ήταν ένας από τους 5 market makers που ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων προαίρεσης (options) στην Ελληνική αγορά παραγώγων. Τα τελευταία 6 χρόνια εργάζεται ως Head of Equity Derivatives στο Treasury της ASPIS Bank.
|
Καβουσανός Γ. Εμμανουήλ, Ph.D.
Καθηγητής
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Τίτλος Παρουσίασης: Η ροή πληροφόρησης μεταξύ της αγοράs παραγώγων και της υποκείμενης αγοράς των δεικτών FTSE-ASE20 και FTSE-ASE40
Ο Μανώλης Γ. Καβουσανός είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Λογιστικής κι Χρηματοοικονομικής (ΛΟΧΡΗ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΜΣ) στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική του Τμήματος ΛΟΧΡΗ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ και Συντονιστής στη Θεματική Ενότητα Χρηματοοικονομική Διοίκηση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Έλαβε Πτυχίο και Μάστερς Οικονομικών Επιστημών από τα κολέγια Queen Mary και Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τη διδακτορική του διατριβή, στην Εφαρμοσμένη Οικονομική με ειδίκευση την κατασκευή υποδειγμάτων διμερών ροών Εμπορίου στη Διεθνή Οικονομία, την διετέλεσε στην Επιχειρησιακή Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίτυ του Λονδίνου, ενώ εργαζόταν ως μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στο Πανεπιστήμιο αυτό. Στο εν λόγω Πανεπιστήμιο ξεκίνησε ως Eρευνητής, όπου εξελίχθηκε ως μέλος ΔΕΠ στις βαθμίδες του Lecturer και Senior Lecturer στην Εφαρμοσμένη Οικονομική, και του Reader στη Χρηματοοικονομική και Ναυτιλιακά. Ίδρυσε στο παραπάνω πανεπιστήμιο το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μάστερς (MSc) σε Εμπόριο, Μεταφορές και Χρηματοοικονομική, του οποίου διετέλεσε Διευθυντής για τέσσερα έτη, έως την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Έχει διατελέσει εμπειρογνώμων για την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σε θέματα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (χρηματοδότηση Marie-Curie Fellowships) και σε θέματα Μεταφορών. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων προτάσεων έρευνας για τον Κεντρικό Οργανισμό Χρηματοδότησης Ερευνών (Central Research Funding Agency) του Χονγκ-Κονγκ σε Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική. Είναι μέλος Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής ιδιωτικών εταιριών και έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων σε εταιρίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αντικείμενο εργασίας τη Χρηματοοικονομική και τα Ναυτιλιακά.
Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό (BSc, BA), μεταπτυχιακό επίπεδο (MSc, MBA, PhD) και στην Εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, σε πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι μέλος του Ινστιτούτου Γνώσης και Διδασκαλίας της Βρετανίας, και έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο διδασκαλίας στην Επιχειρησιακή Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίτυ.
Ο κ. Καβουσανός έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών στους τομείς της Χρηματοοικονομικής, των Ναυτιλιακών και της Εφαρμοσμένης Οικονομικής, σε υψηλού κύρους διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε πρακτικά συνεδρίων, σε συλλογικούς τόμους και σε επαγγελματικά περιοδικά. Έχει επιμεληθεί εκδόσεων διεθνών επιστημονικών περιοδικών και έχει συγγράψει μονογραφίες και διδακτικά βιβλία. Το ερευνητικό του έργο σε χρηματοοικονομικές και ναυτιλιακές αγορές έχει παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια ανά τον κόσμο και έχει κερδίσει βραβεία για την ποιότητά του. Οι αναφορές στο επιστημονικό του έργο από άλλους ερευνητές στη διεθνή κοινότητα είναι εκατοντάδες.
Έχει αναπτύξει την περιοχή της ανάλυσης και διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων στη ναυτιλία (συγγραφέας του μοναδικού βιβλίου στην περιοχή, με τίτλο 'Risk Management and Derivatives in Shipping', Εκδόσεις Witherbys, Λονδίνο). Η περιοχή αυτή παραμένει ανάμεσα στα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, όπως επίσης και οι παράγωγες αγορές προθεσμιακών συμβολαίων, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης, η αξιολόγηση αξιογράφων, η μικροδομή των χρηματιστηριακών και άλλων αγορών, η μέτρηση της εποχικότητας και οι προβλέψεις.
|
Κρίντας Ν. Θεόδωρος, Ph.D.
Διευθύνων Σύμβουλος
Attica Wealth Management
Τίτλος Παρουσίασης: Οι νέες τάσεις στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ελλάδα: Τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης.
Ο Θεόδωρος Κρίντας είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το University of Birmingham και Διδακτορικού στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται στο χώρο της Χρηματοοικονομικής από το 1991 και έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της Alpha Trust Investment Services (1995-1998), της Marfin Investment Services (1998-2000), Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IBG ΑΕΔΑΚ (2000-2003) και Chief Financial Officer και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Profile ΑΕΒΕ Πληροφορικής (2003-2007). Είναι πιστοποιημένος διαχειριστής και market maker παραγώγων, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και των «The International Association of Registered Financial Consultants» και «Hellenic Institute of Registered Financial Analysts».
Συμπεριληφθείς στο Who's Who in the World (USA) το 1997 και το 2000. Διάφορες εργασίες του για θέματα κεφαλαιαγορών και τραπεζικά έχουν δημοσιευτεί σε πλειάδα περιοδικών και εφημερίδων (Applied Financial Economics, Το Βήμα, Οικονομική Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Εξπρές, Επενδυτής, Euro2Day.gr, Capital.gr, BankAssurance World, Greek Forum, ASE Investor, Επιστημονικό Marketing). Έχει διατελέσει εισηγητής σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμιναρίων για αμοιβαία κεφάλαια και τις χρηματαγορές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το ESCEM, το IST Studies, το New York College, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το ΚΕΚ Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κ.ά. Είναι πατέρας δύο παιδιών.
|
Κωνσταντινίδης Απόστολος
Investment Manager, LBLux SICAV-FIS Act One Fund
Τίτλος Παρουσίασης:
Σύγχρονη Χρηματοοικονομική Πολυπλοκότητα και Εκτιμήσεις για τις Διεθνείς Οικονομικές Τάσεις.
Ο Απόστολος Κωνσταντινίδης είναι διαχειριστής θεσμικών χαρτοφυλακίων διεθνών και Ελληνικών τραπεζικών και επενδυτικών οργανισμών από το 1987. Από το 2004 είναι ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής του Ευρωπαϊκού επενδυτικού fund Act One.
Διετέλεσε γενικός διευθυντής της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου Επενδύσεις Εργασίας και της Hambros Hellenic ΑΕΔΑΚ. Εργάστηκε επίσης στην Ιnternational και την Marfin ΑΕΔΑΚ. Στη διάρκεια της περιόδου 1979-86 συνεργάστηκε με πολυεθνικούς βιομηχανικούς ομίλους (Bayer, BASF, Xerox και Pelikan).
Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Μ.Β.Α. από το South New Hampshire University.
|
Μάρκελλος Ραφαήλ, Ph. D.
Επίκουρος Καθηγητής
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τίτλος Παρουσίασης: Αποτίμηση Παραγώγων Αερίων Ρύπων
Ο Ραφαήλ Μάρκελλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Ποσοτικής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και Επισκέπτης Ερευνητής στο Centre for International Financial and Economic Research (CIFER), Loughborough University, UK. Eκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Loughborough Αγγλίας ως Υφηγητής της Βασιλικής Εταιρείας Οικονομολόγων (Junior Fellow, Royal Economic Society). Διδάσκει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA International μαθήματα σε στατιστική, εισαγωγή στην χρηματοοικονομική, εταιρική χρηματοοικονομική και χρηματοδότηση ΣΔΙΤ.
Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως σύμβουλος διαφόρων επιχειρήσεων σε ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία και Ελλάδα σε θέματα χρηματοοικονομικής, αγορών χρήματος και κεφαλαίου, αξιολόγησης και διαχείρισης επενδύσεων, μελετών σκοπιμότητας και διαχείρισης κινδύνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στο χώρο των χρηματοοικονομικών και της εφαρμοσμένης οικονομετρίας. Οι πρόσφατες εργασίες του αφορούν θέματα σε μεταβλητότητα, λήψη αποφάσεων υπό καθεστώς αβεβαιότητας και κινδύνου εκτίμησης, αγορές προβλέψεων και χρηματοοικονομικά περιβάλλοντος.
Έχει συνολικά άνω των 30 σχετικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, τόμους και βιβλία και είναι τακτικός ομιλητής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Πρόσφατα συνέγραψε με τον Terence Mills την 3η έκδοση της κλασσικής μονογραφίας The Econometric Modelling of Financial Time Series η οποία βρίσκεται υπό έκδοση στον οίκο Cambridge University Press.
|
Μιχαλόπουλος Παναγιώτης
Corporate Director
Equity Derivatives Sales
ABN AMRO Bank NV
Τίτλος Παρουσίασης: Στρατηγικές για υποκατάσταση της υποκείμενης αξίας, με βάση συγκεκριμένων παραδειγμάτων σε προϊόντα.
Ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Μannheim / Γερμανία οικονομία και συνέχισε τις σπουδές του στο City University / Washington State στις ΗΠΑ από όπου έλαβε ΜΒΑ.
Ασχολείται με την αγορά παραγώγων από το 1992. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν market maker σε τράπεζα που πλέον ανήκει στον όμιλο UBS. Έκτοτε έχει εργασθεί σε διευθυντικές θέσεις σε οίκους όπως η BNP και οι Lehman Brothers.
Έχει διατελέσει επίσης διαχειριστής σε εξειδικευμένα αμοιβαία κεφάλαια που χρησιμοποιούν αποκλειστικά στρατηγικές παραγώγων. Είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας αφού εργάστηκε επί μια πενταετία στην Ελλάδα σαν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της ελληνικής αγορά παραγώγων.
Από το 2006 εργάζεται στη ΑΒΝ Αmro στο Λονδίνο, στη θέση του Corporate Director, όπου επεξεργάζεται στρατηγικές παραγώγων για τους θεσμικούς πελάτες της τράπεζας.
|
Μπένος Αλέξανδρος, Ph.D.
Σύμβουλος Διοίκησης στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
Τίτλος Παρουσίασης: Είναι η Διαχείριση Κινδύνου Χαρτοφυλακίων θέμα κατάλληλων Εργαλείων ή Κατάλληλων Μεθόδων, Διαδικασιών και Εταιρικής Κουλτούρας;
Ο Αλέξανδρος Μπένος είναι Σύμβουλος Διοίκησης στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ομίλου της, όπου έχει αναλάβει επικεφαλής έργων σχετικών με την εφαρμογή του νέου πλαισίου κεφαλαιακής επάρκειας «Βασιλεία 2». Με την άφιξή του στον Όμιλο της ΕΤΕ το 2000, ασχολήθηκε αρχικά με την υλοποίηση του πλαισίου Value-at-Risk για τον Κίνδυνο Αγοράς και ανέλαβε έπειτα την ανάπτυξη και επικύρωση των συστημάτων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Στο παρελθόν, διετέλεσε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Εμπορικών Επιστημών (HEC School of Management) στο Παρίσι, όπου και συνεχίζει ως επισκέπτης καθηγητής, και στα Πανεπιστήμια της Γενεύης και του Πειραιώς. Επίσης διδάσκει στα μεταπτυχιακά προγράμματα του ALBA και της ESA στη Βηρυτό.
Ο κ. Μπένος είναι πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Bachelor και Master στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και διδακτορικού τίτλου Ph.D. στη Χρηματοοικονομία από το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ.
Η ακαδημαϊκή του έρευνα επικεντρώνεται σε υποδείγματα πιστωτικού κινδύνου, την μικροδομή των κεφαλαιαγορών και τις διεθνείς χρηματαγορές. Επιστημονικά του άρθρα έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Financial Analysts Journal, Journal of Financial Markets, Multinational Finance Journal, European Financial Management, Review of Quantitative Finance and Accounting και στο διεθνή και ελληνικό οικονομικό Τύπο. Προσκαλείται δε συχνά ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια γύρω από τη Διαχείριση Κινδύνων σε πιστωτικά ιδρύματα.
|
Παναγιωτάκης Αριστοτέλης
Διευθύνων σύμβουλος
Marfin Global Asset Management ΑΕΔΑΚ
Ο Αριστοτέλης Παναγιωτάκης απασχολείται στον τραπεζικό κλάδο και τον τομέα των επενδύσεων από το 1999. Την περίοδο 1999-2007 εργάστηκε στην EFG Eurobank Ergasias όπου και ασχολήθηκε κυρίως με τις επενδυτικές εταιρείες αλλά και την ΕΠΕΥ της τράπεζας. Εχει διατελέσει γενικός διευθυντής και πρόεδρος της ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ, διευθυντής επενδύσεων της ΠΡΟΟΔΟΣ Ελληνικές Επενδύσεις ΑΕΕΧ, διευθυντής επενδύσεων της ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΕΕΧ, και διευθυντής της EFG Eurobank Asset Management στην οποία διαχειριζόταν το trading χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος σε μεταλλουργικές και κατασκευαστικές εταιρείες (1993-1998).
Είναι διπλωματούχος μεταλλειολόγος μεταλλουργός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA in Finance) από το Stirling University. Επίσης είναι πιστοποιημένος διαχειριστής και market maker παραγώγων.
|
Παυλίδης Σταύρος
Διευθυντής Τμήματος Πωλήσεων Παραγώγων
Investment Bank of Greece - Marfin Popular Bank
Ο Σταύρος Παυλίδης αποφοίτησε το 1996 από το Τμήμα των Οικονομολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Καρλσρούης/Γερμανία (Dipl. Wirtschaftsingenieur an der Technischen Universitaet Fridericiana in Karlsruhe (TU)) με ειδίκευση στο Financial Engineering, Operations Research και Programming.
Ξεκίνησε το 1996 στην Commerz Financial Products όπου εργάστηκε για 7 μήνες πάνω στον προγραμματισμό automatic simulation and backtesting tools and historical databases πάνω σε δομημένα προϊόντα. Συνέχισε εσωτερικά με τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας του σχετικά με τη χρήση μοντέλων GARCH σε realtime trading tools ενώ παράλληλα ανέλαβε τη θέση του EUREX market maker σε μετοχές του DAX30 (πρώην Deutsche Terminboerse).
Από το 1998 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα διαπραγμάτευσης γερμανικών κι ελβετικών παραγώγων επί μετοχών και δεικτών καθώς και μέλος του world book της Commerzbank Securities. Μεταξύ άλλων είχε την εποπτεία της ειδικής διαπραγμάτευσης της EUREX, των over-the-counter και listed δομημένων προϊόντων, των over-the-counter exotic options καθώς και των retail plain and structured equity products του ομίλου. Παράλληλα ήταν μόνιμο μέλος της Επιτροπής Προτάσεων και Βελτιώσεων της EUREX (EUREX Arbeitskreis, 1998-2002).
Από το 2004 κι ως σήμερα εργάζεται στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος ως υπέυθυνος στο Τμήμα Πωλήσεων Παραγώγων.
|
Πολίτης Γεώργιος
Ο Γεώργιος Πολίτης εργάζεται σαν options trader στην EFG Eurobank Securities. Προηγουμένως εργάστηκε σαν Quantitative Analyst και Options trader στα market making και volatility arbitrage desks στην Stafford Trading Europe (αργότερα μέλος της Toronto Dominion Securities) στο Λονδίνο. Έχει επίσης δουλέψει στο τμήμα Πληροφορικής της Dresdner Kleinwort Wasserstein καθώς και Research Assistant στο University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST).
Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος MPhil (Master of Philosophy) in Information Systems Engineering, University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST) και κάτοχος MSc Mathematical Trading and Finance, CAAS (City) University Business School .
|
Ρίτσιος Γιάννης
Διαχειριστής Επενδύσεων
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
Ο Γιάννης Ρίτσιος (CFA) είναι Διαχειριστής Επενδύσεων στη Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει ασχοληθεί με τη Διαχείριση Αμοιβαίων Κεφαλαίων και τη Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων, την Ανάλυση Επενδύσεων και τις Ποσοτικές Επενδυτικές Στρατηγικές. Προηγουμένως έχει απασχοληθεί ως Αναλυτής Μετοχών στη Π&Κ Χρηματιστηριακή και στον Οικονομικό Προγραμματισμό στη Heineken (Αθηναϊκή Ζυθοποιεία).
Έχει το τίτλο CFA και είναι ο πρόεδρος της Hellenic CFA Society. Επίσης έχει πιστοποίηση Διαπραγματευτή Παραγώγων από το ΧΠΑ, και πιστοποίηση Αναλυτή και Διαχειριστή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι σπουδές του περιλαμβάνουν ΜΒΑ σε Χρηματοοικονομικά από το Imperial College London, MSc σε Τηλεπικοινωνίες και Επεξεργασία Σήματος από το Imperial College London και Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
|
Σιώκης Δημήτρης
Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνου
EFG ΑΕΔΑΚ
Τίτλος Παρουσίασης: Absolute Return Mutual Funds and Risk Budgeting
Ο Δημήτρης Σιώκης είναι υπεύθυνος της Διεύθυνσης Risk Management της EFG Eurobank ΑΕΔΑΚ. Πριν αναλάβει αυτή τη θέση ήταν για τρία χρόνια υπεύθυνος της Διεύθυνσης Υπολογισμού Πιστωτικού Κινδύνου Σύνθετων Προϊόντων της Barclays Capital στο Λονδίνο με κάλυψη όλων των αγορών σύνθετων προϊόντων.
Πριν από αυτή τη θέση ο Δημήτρης Σιώκης δούλεψε για δύο χρόνια στην Price Waterhouse Coopers σαν σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα κινδύνου αγοράς αλλά και αποτιμήσεων σύνθετων προϊόντων με κάλυψη επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Αρχικά εργάστηκε σαν Treasury dealer στην Τράπεζα Πειραιώς στο Λονδίνο.
Ο Δημήτρης Σιώκης έλαβε Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο ΑΘηνών και κατέχει Μάστερ "Mathematical Trading and Finance" από το Πανεπιστήμιο του City της Αγγλίας.
|
Σιώκος Σταύρος, Ph.D.
Managing Director & Global Head of Electronic Execution Sales
Head of Insurance and Pension Structured Solutions of European Equities
Citi, UK
Τίτλος Παρουσίασης: Αμοιβαία Κεφάλαια. Αντιστάθμιση - Κερδοσκοπία με τη Χρήση Παραγώγων Προϊόντων
Ο Σταύρος Σιώκος είναι ο Managing Director & Global Head of Electronic Execution Sales της Citi στο Λονδίνο από τον Ιανουάριο του 2004. Επίσης, είναι ο Head of Insurance and Pension Structured Solutions των ευρωπαϊκών μετοχών από τον Μάρτιο του 2007.
Πριν από τις παραπάνω θέσεις, ήταν υπεύθυνος για τις στρατηγικές των χαρτοφυλακίων σε παγκόσμιο επίπεδο για 5 έτη ερχόμενος από το τμήμα της ποσοτικής έρευνας της Citi όπου εργάστηκε για 3 χρόνια.
Ο Σταύρος έγινε μέλος της ομάδας της Citi το 1996 και είναι κάτοχος Ph.D. σε επιχειρησιακή έρευνα από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst καθώς επίσης κάτοχος των MSC - Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος και BSC - Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Είναι συγγραφέας διαφόρων βιβλίων ενώ έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα σε περιοδικά και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλά συνέδρια. Έχει διακριθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές έρευνες για τις υπηρεσίες στην ποσοτική ανάλυση στον κλάδο του τα τελευταία 8 χρόνια.
|
Σκιαδόπουλος Γιώργος, Ph.D.
Επίκουρος Καθηγητής
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τίτλος 1ης Παρουσίασης: Παράγωγα Μεταβλητότητας
Τίτλος 2ης Παρουσίασης: Weather Derivatives
Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο γνωστικό αντικείμενο «Χρηματοοικονομικά Παράγωγα». Είναι επίσης Associate Research Fellow στο Financial Options Research Centre (FORC) του Πανεπιστημίου του Warwick. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) με βαθμό πτυχίου 'Aριστα. Κατέχει Master σε Μαθηματικά Οικονομικά και Οικονομετρία (M.Sc. in Mathematical Economics and Econometrics) από το London School of Economics και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Warwick.
Έχει εργαστεί ως Research Fellow στο FORC (1995-1999) συνεργαζόμενος με Μέλη-χρηματοδότες του Κέντρου όπως η Deutsche Morgan Grenfell, η Foreign & Colonial, η HSBC, η Kleinwort Benson Securities, η PricewaterhouseCoopers, η Robert Fleming & Co, η SBC Warwburg, η Tokyo Mitsubishi International, και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας. Κατά την περίοδο 1999-2000, εργάστηκε στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών (ΧΠΑ). Έχει διατελέσει σύμβουλος στο ΧΠΑ (2002-2003) στα πλαίσια του ερευνητικού έργου «Volatility Derivatives», όπως και σε άλλους Ελληνικούς Οργανισμούς
Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως τα Energy Economics, European Financial Management Journal, Journal of Alternative Investments, Journal of Banking and Finance, Journal of Futures Markets, RISK, Review of Derivatives Research, είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών εγχειριδίων, ομιλητής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, και έχει διδάξει σε μια σειρά από επαγγελματικά σεμινάρια (executive courses) στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Τα διδακτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα έγκεινται στους τομείς των παραγώγων προϊόντων, αντιστάθμισης κινδύνου, μέτρησης του κινδύνου αγοράς με τη μεθοδολογία Value-at-Risk, και διαχείρισης χαρτοφυλακίου.
|
Σπύρογλου Αλέξανδρος, MSTA, CFTe
Proprietary Trader, UK
Τίτλος Παρουσίασης: CROSS ASSET ANALYTICS & TRADING Managing the Economics of Uncertainty in a Global Interdependent Market Framework.
O Αλέξανδρος Σπύρογλου εργάζεται στο Λονδίνο ως cross-asset proprietary trader στοχεύοντας στην επίτευξη αποδόσεων μέσω παραγώγων κρατικών ομολόγων, συναλλαγματικές ισοτιμιών, commodities και μετοχικών δεικτών. Κατά το παρελθόν έχει εργαστεί ως Cross Asset Analyst στο Ulysses Global Macro Hedge Fund, κάνοντας reports για την αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση των Διεθνών αγορών και κινητών αξιών (asset class correlations) καθώς και στα τμήματα Διεθνών Αγορών και Παραγώγων της ECF ΑΕΠΕΥ και Ελληνικών Παραγώγων της CFS AXEΠΕΥ.
Είναι κάτοχος Bsc in Banking and International Finance του CASS (City) University Business School London, έχει το Δίπλωμα Τεχνικής Ανάλυσης της Αυστραλιανής Ένωσης Τεχνικών Αναλυτών (Diploma in Technical Analysis by the Australian Technical Analysts Association - DipTA (ATAA), είναι κάτοχος του Διπλώματος και πλήρες μέλος της Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών της Μεγάλης Βρετανίας (full member of the Society of Technical Analysts - MSTA), κάτοχος του Investment Management Certificate της UK Society of Investment Professionals (UKSIP), Πιστοποιημένος Τεχνικός Αναλυτής από την Διεθνή Ένωση Τεχνικών Αναλυτών (Certified Financial Technicιan by the International Federation of Technical Analysts - CFTe), και έχει την πιστοποίηση "Market Maker" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Παραγώγων.
Είναι αρθρογράφος (columnist) για το Αμερικανικό περιοδικό "TRADER", γράφοντας reports πάνω σε Cross Asset Analytics σε συνεργασία με ανεξάρτητες εταιρείες οικονομετρικών μελετών και διεθνείς χρηματιστηριακές / επενδυτικούς οίκους. Επίσης έχει γράψει άρθρα για τα περιοδικά Γερμανικό "TRADERS'", και Βρετανικό "Technical Analyst".
|
Στοΐδης Βασίλειος
Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
DIALOGOS SPEECH COMMUNICATIONS A.A.
Τίτλος Παρουσίασης: Προηγμένα συστήματα αυτόματης φωνητικής επικοινωνίας
Ο Βασίλης Στοΐδης είναι διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ασχολείται με τον τομέα του Business Development της εταιρείας Διάλογος - Συστήματα Επικοινωνίας Φωνής Α.Ε. η οποία ειδικεύεται και είναι πρωτοπόρος στον Ελληνικό χώρο στις υπηρεσίες αναγνώρισης και σύνθεσης φωνής.
To 2004 ανέλαβε στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον τομέα των ασυρμάτων δικτύων. Στο πλαίσιο της εργασίας του ανέπτυξε τόσο την εσωτερική ασύρματη υποδομή του Πολυτεχνείου Κρήτης, όσο και ζεύξεις μεγάλων αποστάσεων μεταξύ απομακρυσμένων κτηρίων. Επιπρόσθετα, ανέπτυξε υπηρεσίες πρόσβασης της ακαδημαϊκής κοινότητας στο Διαδίκτυο με πλήρως ασύρματο τρόπο.
Το 2003 ίδρυσε την επιχείρηση Philoxenos IT Services παρέχοντας υπηρεσίες ανάπτυξης ιστοσελίδων, υπηρεσιών Internet και υπηρεσίες παροχής πλήρως διαχειρίσιμων εξυπηρετητών.
Το 2002, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πολυτεχνείου Κρήτης μαζί με τον υποψήφιο Διδάκτωρ Χρήστο Βοσνίδη, ανάπτυξαν την ομάδα δράσης ασυρμάτων δικτύων (WiNet), η οποία συμμετείχε στην ανάπτυξη και προώθηση υπηρεσιών ασυρμάτων δικτύων κυρίως σε τουριστικές επιχειρήσεις.
|
Τεσσαρομάτης Νικόλαος, Ph.D.
Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Διαχείρισης ΕΔΕΚΤ-Ο.Τ.Ε. ΑΕ
Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Διευθυντής Χρηματοοικονομικής - ALBA Graduate Business School
Τίτλος Παρουσίασης: Παράγωγα - Εργαλείο για αποτελεσματικότερη διαχείριση συνταξιοδοτικών ταμείων
Ο Νίκος Τεσσαρομάτης είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο ALBA, με ερευνητικά ενδιαφέροντα που άπτονται της διαχείρισης χαρτοφυλακίου και επενδυτικού κινδύνου. Στην Μεγάλη Βρετανία, όπου και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, διετέλεσε ως ανώτερο στέλεχος στην GARTMORE Investment Management, θυγατρικής της NATIONAL WESTMINSTER BANK PLC, σε θέματα διαχείρισης περιουσίας συνταξιοδοτικών ταμείων και θεσμικών χαρτοφυλακίων, στην HERMES Investment Management, ενώ υπήρξε εκπρόσωπος της NATIONAL WESTMINSTER BANK και μέλος του Δ.Σ. στην ΕΤΒΑ - ΝΑΤ WEST ΑΕΔΑΚ.
Έχει διατελέσει λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε ακαδημαϊκά και επαγγελματικά σεμινάρια στην Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής και Διευθυντής Διαχείρισης της ΕΔΕΚΤ - ΟΤΕ και Honorary Research Fellow στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.
|
Τσαγκανέλιας Δ. Νικόλαος
Derivatives Clearing & Risk Management Director
ARTION A.X.E.Π.Ε.Υ.
Τίτλος Παρουσίασης: Subrime Crisis, Sub Prime History
Ο Νίκος Τσαγκανέλιας ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον χρηματο οικονομικό χώρο από την πρώην Τράπεζα Εργασίας τον Μάρτιο του 1994. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στο Deere College με οικονομική κατεύθυνση,. Κατά τη διάρκεια της εξαετούς και πλέον θητείας του στην Τράπεζα, απασχολήθηκε σε νευραλγικούς τομείς του Treasury Operations. Αρχικά, στελέχωσε την Διεύθυνση Αγορών Χρήματος και Συναλλάγματος, μεταπηδώντας γρήγορα στην διεκπεραίωση Διατραπεζικών πράξεων & Swaps (FX Operations). Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με το κομμάτι του FX Investigations, ολοκληρώνοντας όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις της Τράπεζας. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο middle office, αναλαμβάνοντας την Διαχείριση ρευστότητας για όλα τα ξένα νομίσματα και συνάλλαγμα, σε συνεργασία με τράπεζες και ανταποκριτές του εξωτερικού. Αργότερα ενασχολήθηκε και με το εγχώριο νόμισμα. Η τελευταία θέση που στελέχωσε στον οργανισμό ήταν η διεύθυνση On Line Audit, έλεγχο λογ/σμων γενικής λογιστικής και καταστημάτων. Κατά τη διάρκεια παρουσίας του στην Τράπεζα Εργασίας, έλαβε ειδικές γνώσεις και σεμινάρια, όπως η Διαχείριση κινδύνων ρευστότητας και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα (FRA's, Government & treasury Bonds, Futures και Swaps). Επιπλέον έλαβε δικαίωμα χρήσης εσωτερικής υπογραφής και του απονεμήθηκε ο βαθμός Επιθεωρητή Γ '.
Τον Νοέμβριο του 2000, αποχώρησε από την Τράπεζα για να αναλάβει το νεοσύστατο τμήμα Εκκαθάρισης παραγώγων της ARTION ΑΧΕΠΕΥ. Η πολυετής εμπειρία από την θέση της εκκαθάρισης και διαχείρισης κινδύνου του έχει προσδώσει επαρκή γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών και κινδύνων παραγωγών προϊόντων και εργαλείων. Η εταιρία μάλιστα, διατέλεσε ειδικός διαπραγματευτής τύπου Β' κατά τα δύο πρώτα έτη, προσθέτοντας αυξημένη εξειδίκευση στην διαχείριση κινδύνων και δόμηση συνθετικών θέσεων. Επίσης συνέβαλε καταλυτικά στην ανάπτυξη εργασιών της διεύθυνσης παραγώγων, ενώ εκπόνησε εργασία και μελέτη για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του τμήματος Οι ευθύνες του επεκτείνονται σε όλα τα παράγωγα προϊόντα των περισσότερων χρηματιστηρίων του εξωτερικού. Κατέχει πιστοποιητικό εκκαθάρισης από το ΧΠΑ - Eurex και οικονομική λογιστική. Είναι απόφοιτος του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ και υποψήφιος για την πιστοποίηση Professional Risk Management (PRMIA). Στις δραστηριότητες του περιλαμβάνεται ομιλία στο Money Show 2006 με θέμα "Leverage Risk" και η συμμετοχή στο συνέδριο "Risk Minds Asia 2007"
|
Τσεκρέκος Ανδριανός, Ph.D.
Λέκτορας Χρηματοοικονομικής
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τίτλος Παρουσίασης:
Παράγωγα συμβόλαια σε ακίνητη περιουσία
O Ανδριανός Ε. Τσεκρέκος είναι Λέκτορας του τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α., πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Στο παρελθόν έχει εργαστεί στα Lancaster University και University of Durham. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας & Μάρκετινγκ του Ο.Π.Α. το 1997 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού στην Λογιστική & Χρηματοοικονομική από το Lancaster University Management School.
Δραστηριοποιείται ερευνητικά στην περιοχή των παραγώγων, την αξιολόγηση επενδύσεων υπό καθεστώς αβεβαιότητας και τις μαθηματικές/ποσοτικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα, στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται θέματα αποτίμησης χρηματοοικονομικών παραγώγων (derivatives pricing), εφαρμογή μεθόδων αποτίμησης δικαιωμάτων αγοράς σε αποφάσεις επένδυσης σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (real options valuation), υποδείγματα στοχαστικής και τεκμαρτής μεταβλητότητας (stochastic and implied volatility models) μαθηματικές μέθοδοι (numerical methods) και 'μη-ολοκληρωμένες' αγορές (incomplete markets).
Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως Journal of Banking & Finance, R&D Management και σε βιβλία που απευθύνονται σε ποσοτικούς χρηματοοικονομικούς αναλυτές και στελέχη (Real R&D Options, HB Quantitative Finance Series). Έχει μιλήσει σε πλειάδα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και έχει συγγράψει εκπαιδευτικά εγχειρίδια στην θεωρία χρηματοοικονομικών αποφάσεων και στην χρηματοοικονομική της ακίνητης περιουσίας.
|
Τσοπανάκος Δημήτρης, Ph.D.
Senior Manager & Business Development
Finvent S.A.
Τίτλος Παρουσίασης: MiFID και Σύνθετα Προϊόντα, Πάζλ για Δυνατούς Λύτες
Ο Δημήτρης Τσοπανάκος είναι SEMEA Director of Business Development στον Όμιλο εταιρειών της Finvent (Finvent Software, Finvent Espagna και Navit Consulting). Κατέχει PhD στη Διαχείριση Κινδύνων Αγοράς Δομημένων Προϊόντων και έχει διατελέσει μέλος διαφόρων επιτροπών και ενώσεων στην Ελληνική αγορά. Έχει περισσότερα από 14 χρόνια τραπεζικής και χρηματοοικονομικής εμπειρίας σε οργανισμούς όπως η Merrill Lynch, Interbank, Εγνατία Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Επενδύσεων και τελευταία στην Εμπορική Τράπεζα.
Ο κ. Τσοπανάκος είναι επίσης Principal Advisor στη Navit Consulting του ομίλου της Finvent, με εκτενή εμπειρία σε έργα συμμόρφωσης με την οδηγία της MiFID στο εξωτερικό με οργανισμούς όπως η Baring Asset Management, Newton Investment Management, Hermes Investment Management, Mellon Global Investments, κ.α.
|
Φλαμούρης Δημήτρης, Ph. D.
Senior Trader
ABN Amro, UK
Τίτλος Παρουσίασης: Αφορούν τα Δομημένα Προϊόντα τη μάζα ή συγκεκριμένους επενδυτές με καθορισμένα κριτήρια;
Ο Δημήτρης Φλαμούρης τελείωσε το Μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο City University στο Λονδίνο.
Εργάστηκε στην Deloitte and Touche για ένα χρόνο ως ειδικός τεχνικός σε θέματα παραγώγων (quantitative specialist). Ο ρόλος του ήταν να κατασκευάζει δικά του μοντέλα εκτίμησης και να αποτιμεί τα προϊόντα των τραπεζών των οποίων η Deloitte ήταν ελεγκτής.
Μετέπειτα εργάσθηκε στην Bear Stearns όπου επί εννέα μήνες δούλεψε στο τμήμα διαχείρισης ρίσκου (risk management) στον τομέα των απλών μετοχικών παραγώγων (vanilla equity derivatives). Στα πλαίσια της δουλειάς αυτής επέβλεπε τις θέσεις των traders και ανέφερε στη διεύθυνση του τομέα σενάρια που θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία καθώς και συγκεκριμένες θέσεις που ήταν κατά τη γνώμη του επικίνδυνες.
Τον Αύγουστο του 2002 μετακινήθηκε εσωτερικά στον τομέα του trading στα μετοχικά εξωτικά παράγωγα (exotic equity derivatives) όπου και παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2005. Ο ρόλος του ήταν να διαχειρίζεται και να αντισταθμίζει το ρίσκο από νέες καθώς και από τις υπάρχουσες θέσεις της τράπεζας στα παράγωγα. Τα περισσότερα προϊόντα έχουν πολυετή διάρκεια και οι υποκείμενες μετοχές η δείκτες ήταν από όλες τις αγορές της Ασίας ως και της Αμερικής.
Έκτοτε εργάζεται στην ΑΒΝ Αmrο και τώρα πλέον Royal Bank of Scotland, σε ρόλο παρόμοιο με τον προηγούμενο, με επιπλέον καθήκοντα να παρέχει τιμές για τα δομημένα προϊόντα (pricing) όπως επίσης να συμμετέχει και στη διαμόρφωση των ιδεών (structuring) για νέα προϊόντα. Καλύπτει όλες τις αγορές είτε αναδυόμενες είτε ώριμες, καθώς και κάποιες αγορές εμπορευμάτων, όπως τα πολύτιμα μέταλλα ή το πετρέλαιο.
|
Χαλαμανδάρης Γεώργιος, Ph.D.
Λέκτορας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Τίτλος Παρουσίασης:
Πιστωτικά Παράγωγα και Εταιρείες (Credit Derivatives)
Ο Γιώργος Χαλαμανδάρης αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. το 1994. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Imperial College του Λονδίνο, ακολουθώντας διαδοχικά το MSc στα Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου και πραγματοποιώντας το διδακτορικό του σε Ποσοτική Χρηματοοικονομική (Quantitative Finance ).
Εργάστηκε το διάστημα 1996-99 στη Natwest Markets στο Λονδίνο ως quant analyst σε desk of exotic options στον τομέα συναλλάγματος. Στη συνέχεια εργάστηκε στην Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα ως Risk Analytics Officer και Senior Structurer στο διάστημα 2001-2004 ενώ τελευταία υπήρξε Head of Structured Products and Alternative Investments στην EFG Eurobank μέχρι τον Οκτώβριο του 2006. Έκτοτε είναι Λέκτορας Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εντοπίζεται γενικότερα στα παράγωγα με έμφαση σε παράγωγα πιστωτικού κινδύνου.
|
|
|
|
|
|
|
|
|