A European Forums Event

Derivatives Forum III

"Στρατηγικές Παραγώγων σε ένα περιβάλλον με υψηλή μεταβλητότητα"

Ομιλητές / Παρουσιάσεις

Ομιλητές

Συντονιστές

Αντωνόπουλος Φιλήμων
Βαρβιτσιώτης Θάνος
Βασιλείου Σπυρίδων
Βισβίκης Ηλίας, Ph.D
Βορλόου Κώστας Ph.D
Καβουσανός Εμμανουήλ, Ph.D
Φλαμούρης Δημήτρης, Ph.D
Χατζηδάκης Μάνος
Βασιλείου Τάσος, CFA
Μαρκαντώνης Θάνος

Αντωνόπουλος Φιλήμων

Διευθύνων Σύμβουλος, Tallon Trading AG
Αντωνόπουλος ΦιλήμωνΟ Φιλήμων Αντωνόπουλος είναι ο Μanaging Director της Tallon Trading AG (“TALLON”), Ελβετικής εταιρίας εμπορίας φυσικών φορτίων αργού πετρελαίου και προϊόντων καθώς και ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ο κ. Αντωνόπουλος εξειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων που ξεκινάνε από την χρηματοδότηση ενός φορτίου, την εξασφάλισή της αξίας του από τις διακυμάνσεις των τιμών αγοράς (hedging) μέχρι και την φυσική παράδοσή του στις χώρες των Βαλκανίων, η τις παρά-μεσόγειες και παρά-ευξείνιες περιοχές. Μέχρι το 2012 ο κ. Αντωνόπουλος ήταν ο D.Director του τμήματος Κεφαλαιαγορών της Τράπεζας Marfin όπου είχε δημιουργήσει το μοναδικό εξειδικευμένο τμήμα διαπραγμάτευσης παραγώγων σε Εμπορεύματα σε τραπεζικό όμιλο που κάλυπτε 9 Ευρωπαϊκές χώρες και είχε φέρει μέσω διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων, κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου των Εμπορευμάτων και της Κλιματικής Αλλαγής όπως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Al Gore, ο διεθνούς φήμης συγγραφέας και φιλόσοφος Nassim Taleb και ο ακαδημαϊκός διανοητής Jeremy Rifkin.

Ο κ. Αντωνόπουλος είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, έχει MBA από το University of Florida των ΗΠΑ και είναι πιστοποιημένος Ειδικός Διαπραγματευτής/Διαπραγματευτής από το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, πιστοποιημένος Διαχειριστής Επενδύσεων (τύπου Γ) από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς καθώς και πιστοποιημένος Διαχειριστής Επενδύσεων από το Financial Conduct Authority (FCA) και πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Chartered Institute of Securities and Investment (www.cisi.com) στην Ελλάδα.
Στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου στην αγορά του πετρελαίου και των πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Emissions)
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Βαρβιτσιώτης Θάνος

Στέλεχος τμήματος διαχείρισης λειτουργικού κινδύνου και κινδύνου αγοράς., Τράπεζα Πειραιώς
Βαρβιτσιώτης ΘάνοςΟ Θάνος Βαρβιτσιώτης σπούδασε Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στην Ουαλία από όπου απέκτησε MBA και MSc. In International Transport από το πανεπιστήμιο του Cardiff. Εργάσθηκε στο τμήμα των Derivatives Sales της Aspis Securities και των Greek derivatives Sales της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος από όπου μετακινήθηκε εσωτερικά στο τμήμα διαχείρισης κινδύνου αγοράς της Marfin Bank. Από το 2013, μετά την απορρόφηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς, εργάζεται στη ομάδα κινδύνου ρευστότητας του τμήματος διαχείρισης λειτουργικού κινδύνου και κινδύνου αγοράς της Τράπεζα Πειραιώς. Το 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδώσεις Σάκκουλας το βιβλίο του με τίτλο ‘Στρατηγικές Παραγώγων’, είναι επί σειρά ετών εισηγητής στα σεμινάρια πιστοποίησης στελεχών που διοργανώνει το Χ.Α. ενώ έχει συμμετάσχει και σε επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τα χρηματοοικονομικά παράγωγα που διοργάνωσε το Financial-Academy.gr.
Χρυσός: Νόμισμα, πολύτιμο μέταλλο, χρηματιστηριακό προϊόν. Ποια είναι η σχέση της υποκείμενης αγοράς σε σχέση με την αγορά παραγώγων
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Βασιλείου Σπυρίδων

Οικονομολόγος/Αναλυτής, SVeconomics.com
Βασιλείου ΣπυρίδωνΟ Σπυρίδων Ε. Βασιλείου είναι οικονομολόγος/αναλυτής με εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και τις επενδύσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής του δραστηριότητάς, κατά κύριο λόγο με πελάτες εξωτερικού από το 1999 και μετά, αφορά τους τομείς του Global Asset Allocation, Investment Research, Investment Strategy και Behavioral Finance. Το 2003 ίδρυσε την εταιρία οικονομικής έρευνας VERTEX Research Ltd ή οποία μετονομάστηκε σε Equalia Research (Hellas) Ltd. τo 2007 όταν πωλήθηκε κι έγινε 100% θυγατρική της Ελβετικής εταιρίας διαχείρησης κεφαλαίων Equalia (Suisse) S.A. Στο σχήμα αυτό διετέλεσε διευθυντής επενδυτικής έρευνας του ομίλου και συμμετείχε στην επιτροπή χάραξης επενδυτικής στρατηγικής μέχρι τα τέλη του 2009 όταν η ελβετική εταιρία πωλήθηκε επίσης. Από τα τέλη του 2009 συνεχίζει να έχει αποκλειστική συνεργασία για θέματα οικονομικής έρευνας, επενδυτικής ανάλυσης και στρατηγικής με θεσμικούς πελάτες στο εξωτερικό καθώς επίσης και ad-hoc συμβούλου κυρίως σε θέματα corporate finance. Τον Δεκέμβριο του 2013 δημιούργησε τον ιστότοπο SVeconomics.com που ασχολείται με οικονομική/επενδυτική ανάλυση. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του ιστότοπου τεχνικής ανάλυσης metatrading.gr που λειτούργησε με επιτυχία από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. Τέλος, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα πάνω σε θέματα οικονομικών, χρηματοοικονομικών και επενδυτικής συμπεριφοράς σε εφημερίδες, περιοδικά και εγχώριους ιστότοπους ενώ έχει βρεθεί ως καλεσμένος σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές από το 2002 και μετά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται κυρίως σε θέματα Global Asset Allocation, Behavioral Finance και Asset Valuation.
Παγκόσμιο Ράλι του Αμερικανικού δολαρίου και Οι (Μακρο)Οικονομικές του Επιπτώσεις
Το δολάριο ΗΠΑ (USD) δείχνει να έχει ξεκινήσει μακροπρόθεσμη ανέλιξη από τα χαμηλά του στα τέλη του 2008 όταν οι παγκόσμιες αγορές βίωναν σημαντικές απώλειες και έντονη μεταβλητότητα. Αν το ράλι αυτό όντως συνεχίσει με τρόπο παρόμοιο αυτών του παρελθόντος θα δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές επιπτώσεις που είχαν τα δύο προηγούμενα σημαντικά ράλι (1980's & 1990’s) ήταν πολύ σημαντικές για τις αναπτυγμένες και πολύ αρνητικές για αρκετές αναδυόμενες αγορές. Και τα δύο ράλι έφεραν κρίσεις που ταρακούνησαν: την δεκαετία του 1980 την Λατινκή Κρίση (με τεράστιες συνέπειες για τις αμερικανικές τράπεζες) και την δεκαετία του 1990 την κρίση σε Μεξικό/Βραζιλία (1994-95) ενώ λίγο αργότερα την Ασιατική Κρίση, η οποία ξέφυγε και επηρέασε (αν και λιγότερο) τον πυρήνα των δυτικών οικονομιών.

Τη φορά αυτή οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι σημαντικές για τα εμπορεύματα και τις χώρες που τα παράγουν (π.χ. Ρωσία, Βραζιλία, Καναδάς, Αυστραλία, κτλ.), τον πληθωρισμό/αποπληθωρισμό (που εξάγει π.χ. η Ιαπωνία με τα επιθετικά QE της και την υποχώρηση του γιεν), τα ισοζύγια εξωτερικών πληρωμών και πολλά από τα αναδυόμενα νομίσματα. Τέλος, τα ράλι του δολαρίου ΗΠΑ συνήθως έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ροή/κίνηση κεφαλαίων. Αν το παγκόμιο ράλι του δολαρίου συνεχίσει με το ρυθμό των δύο προηγουμένων τότε δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να βιώσουμε κάποια ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που θα είναι μεγαλύτερης εμβέλειας από αυτή του 1985-87 ή του 1997-98.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Βασιλείου Τάσος, CFA

Αναλυτής στον Τομέα Έκδοσης και διαχείρισης Χρέους Ομίλου ΕΤΕ
Βασιλείου Τάσος, CFAΟ Τάσος Βασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 2001. Από τον Ιούλιο του 2014 κατέχει θέση αναλυτή στον τομέα έκδοσης και διαχείρισης χρέους, ενώ προηγουμένως ήταν επικεφαλής ανάλυσης διεθνών αγορών στο ίδιο τραπεζικό ίδρυμα. Οι κύριες αρμοδιότητές του ήταν η διαμόρφωση εκτιμήσεων και προβλέψεων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και των σημαντικότερων διεθνών αγορών, ενώ συντόνιζε την Επενδυτική Επιτροπή του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, προετοιμάζοντας παρουσιάσεις και αναλύσεις. Προηγουμένως είχε εργαστεί και στον χρηματιστηριακό κλάδο, ως αναλυτής μετοχών. Είναι κάτοχος του τίτλου CFA από το 2004, και έχει MSc και BSc στα Χρηματοοικονομικά και την Οικονομική Επιστήμη, αντίστοιχα, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στις εθελοντικές του δραστηριότητες περιλαμβάνεται η ενασχόληση με τον σύλλογο κατόχων CFA στην Ελλάδα, όπου υπηρετεί από τη θέση του Αντιπροέδρου του συλλόγου.
Συντονιστής του 1ου πάνελ
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Βισβίκης Ηλίας, Ph.D

Αναπληρωτής Καθηγητής Ναυτιλιακής Χρηματοοικονομικής και Διαχείρισης Κινδύνου, World Maritime University
Βισβίκης Ηλίας, Ph.DΟ Δρ. Ηλίας Βισβίκης έλαβε Πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μάστερ (MSc) στις Διεθνείς Χρηματοοικονομικές Αγορές από το University of Southampton, Μάστερ (MSc) στη Διεθνή Ναυτιλία από το University of Plymouth και Διδακτορικό (PhD) στη Χρηματοοικονομική από το Cass Business School του City University στο Λονδίνο. Ο Δρ. Βισβίκης είναι μέλος του ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού του World Maritime University (WMU) στην Σουηδία, που έχει ιδρυθεί από τον International Maritime Organization (IMO) των Ηνωμένων Εθνών, κατέχοντας την βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Ναυτιλιακής Χρηματοοικονομικής και Διαχείρισης Κινδύνου. Έχει διδακτική εμπειρία από πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες, στους τομείς της διαχείρισης κινδύνου, ναυτιλιακών παραγώγων και ναυτιλιακής χρηματοοικονομικής. Όσον αφορά την ερευνητική του δραστηριότητα, έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε υψηλού κύρους διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε βιβλία, σε πρακτικά συνεδρίων, όπως επίσης και σε επαγγελματικά περιοδικά. Το ερευνητικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια ανά τον κόσμο. Αξιολογεί δημοσιεύσεις για διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και είναι ο συν-συγγραφέας του βιβλίου “Derivatives and Risk Management in Shipping” (2006) και ο συν-επιμελητής του βιβλίου “Theory and Practice of Shipping Freight Derivatives” (2011). Ταυτόχρονα έχει προφέρει διεθνώς συμβουλευτικές υπηρεσίες και εταιρική εκπαίδευση στους τομείς της διαχείρισης κινδύνου στην ναυτιλία. Τέλος, έχει εργαστεί στο Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων και στην αγορά Παραγώγων του Χρηματιστήριου Αθηνών.
Η χρήση ναυτιλιακών παραγώγων προϊόντων στις τιμές των ναύλων σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας
Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, εκτίθενται σε πολυποίκιλες οικονομικές διακυμάνσεις ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων τους. Η ναυτιλία χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα στις τιμές και υψηλές διακυμάνσεις. Οι σημαντικότεροι οικονομικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ένας πλοιοκτήτης προκύπτουν από τη διακύμανση στις τιμές των ναύλων, στις ισοτιμίες των νομισμάτων, στις τιμές της αξίας των πλοίων, στην τιμή του πετρελαίου και στις τιμές των επιτοκίων. Όλοι οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι επηρεάζουν άμεσα τα έσοδα μιας ναυτιλιακής εταιρίας καθώς και την ταμειακή ρευστότητα του πλοιοκτήτη και κατά συνέπεια και τη πιστοληπτική του ικανότητα. Η αντιστάθμιση των επιχειρηματικών κινδύνων έχει δύο σκοπούς: να σταθεροποίηση τα έσοδα και να ελέγξει τη διακύμανση των τιμών. Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί τα ναυτιλιακά παράγωγα προϊόντα ως τεχνικές αντιστάθμισης κινδύνου, των οποίων η αξία εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των τιμών των ανωτέρω πηγών κινδύνου. Για παράδειγμα, τα Forward Freight Agreements (FFA) – προθεσμιακά ναυλοσύμφωνα – δίνουν τη δυνατότητα σε ένα επενδυτή στο χώρο της ναυτιλίας να «κλειδώσει» μια τιμή ναύλου αγοράς (ναυλωτής) ή πώλησης (πλοιοκτήτης) για την μεταφορά συγκεκριμένης ποσότητα εμπορεύματος, σε συγκεκριμένη εμπορική γραμμή και σε συγκεκριμένη μελλοντική στιγμή, αλλά σε τιμή ναύλου που καθορίζεται σήμερα. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει ο επενδυτής να απορροφήσει τις αρνητικές αυξομειώσεις της αγοράς. Η παρουσίαση αυτή έχει στόχο την αναλυτική περιγραφή των παραγώγων αγορών και προϊόντων για την αντιστάθμιση του κινδύνου στις τιμές των ναύλων και την χρήση τους σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Βορλόου Κώστας Ph.D

CEO IMAR, International Markets & Risk
Βορλόου Κώστας Ph.DO Κωνσταντίνος Βορλόου είναι Διευθυντής της IMAR International Markets & Risk. H IMAR ειδικεύεται κυρίως σε μακρο-χρηματοοικονομικές αναλύσεις οικονομιών, αγορών και κινδύνου, οικονομετρικές έρευνες και σχεδιασμό-προγραμματισμό trading στρατηγικών και αλγορίθμων. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Eurobank EFG και την Alpheus Advisors S.A. ως Senior Economist, και στο University of Durham ως Λέκτορας, από όπου και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στη Χρηματοοικονομική. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δραστηριοποιείται ερευνητικά στη μελέτη μικροδομών αγοράς (market microstructure), την εφαρμογή μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων (θεωρία Χάους) στη χρηματοοικονομική, την ανάλυση και πρόβλεψη χρηματοοικονομικών χρονολογικών σειρών, τη μελέτη της μεταβλητότητας και την ανάπτυξη οικονομετρικών υποδειγμάτων προειδοποίησης για ακραίες καταστάσεις αγορών και αλλαγής τάσεων στους οικονομικούς κύκλους.
Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως τα Journal of Macroeconomics και Physica A και σε ακαδημαϊκά βιβλία. Έχει επίσης παρουσιάσει την έρευνά του σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ αρκετές μελέτες του στην Eurobank EFG έχουν καλυφθεί ευρέως από τον Ελληνικό οικονομικό τύπο στο παρελθόν.
Μεταβλητότητα Αγορών ΗΠΑ 1986-2014: Στρατηγικές Επενδύσεων & Αλγόριθμικές Προσεγγίσεις
Μια παρουσίαση της ιστορίας της δυναμικής της μεταβλητότητας των τιμών του δείκτη S&P500 μέσω του VIX και άλλων οικονομετρικών εκτιμήσεων, από το 1986 έως σήμερα. Πού βρισκόμαστε τα 2014 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η πληροφόρηση στη χάραξη επενδυτικών στρατηγικών και στη διαχείριση ρίσκου χαρτοφυλακίου. Παρουσιάζονται επίσης αποτελέσματα back-testing επενδυτικών αλγορίθμων που βασίζονται στις διακυμάνσεις της μεταβλητότητας και του VIX.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Καβουσανός Εμμανουήλ, Ph.D

Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καβουσανός Εμμανουήλ, Ph.DΟ Ε. Γ. Καβουσανός είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών του ΟΠΑ. Έλαβε Πτυχίο και Μάστερς Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Κολλέγιο Queen Mary και Κολλέγιο Birkbeck, αντίστοιχα) και διδακτορικό από το Cass Business School του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου. Ίδρυσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (MSc) σε ‘Εμπόριο, Μεταφορές και Χρηματοοικονομική’, του οποίου διετέλεσε Διευθυντής, μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ την 5ετία 2008 - 2012. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμων στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ως σύμβουλος σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Η διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνει διδασκαλία σε προπτυχιακό (BSc, BA) και μεταπτυχιακό (MSc, MBA, PhD) επίπεδο. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Γνώσης και Διδασκαλίας της Μ. Βρετανίας. Κέρδισε το βραβείο διδασκαλίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Σίτυ, ενώ έχει λάβει μια σειρά από διακρίσεις και υποτροφίες, μεταξύ των οποίων Hanjin prize για καλύτερη μελέτη διεθνούς συνεδρίου και για μεταδιδακτορική έρευνα από το ίδρυμα Προποντίς. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ασίας και έχει εμπειρία στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών στους τομείς των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων, Επενδύσεων, Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης, Ναυτιλιακών και Εφαρμοσμένης Οικονομικής, σε υψηλού κύρους διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Το ερευνητικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια σε χώρες της Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Αυστραλίας, έχει κερδίσει βραβεία για την ποιότητά του, ενώ οι αναφορές στο δημοσιευμένο έργο του από άλλους ερευνητές ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Έχει οργανώσει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει διατελέσει επιστημονικός κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, και είναι μέλος της επιτροπής σύνταξης αρκετών από αυτών. Έχει εργαστεί στην ανάπτυξη της επιστημονικής περιοχής της ανάλυσης και διαχείρισης κινδύνων στη ναυτιλία και είναι συν-συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων: ‘Derivatives and Risk Management in Shipping’, ‘Theory and Practice of Shipping Freight Derivatives’ και ‘Risk and return in transportation and other US and global industries’.
Σύνδεση αγορών παραγώγων εμπορευμάτων και ναύλων
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Μαρκαντώνης Θάνος

Χρηματιστηριακός Εκπρόσωπος, Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Μαρκαντώνης ΘάνοςΟ Θάνος Μαρκαντώνης είναι οικονομολόγος απόφοιτος του οικονομικού τμήματος της νομικής Αθηνών. Είναι σήμερα χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος στην οποία εργάζεται από το 2004 .Έχει 25ετή προϋπηρεσία στο χώρο της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα .Ξεκίνησε την καριέρα του σαν αναλυτής στην Μετοχική ΑΧΕΠΕΥ. Υπήρξε για πολλά έτη Διευθυντής πωλήσεων στην ABN AMRO Securities Greece και στην Societe General Securities έχοντας την 1η επίσημη πιστοποίηση χρηματιστηριακών εκπροσώπων το 1996.

Είναι πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου τύπου Γ. Υπήρξε υπεύθυνος εκπαίδευσης και ομιλητής πολλών σεμιναρίων σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε θέματα πωλήσεων σύνθετων εγγυημένων προϊόντων και αμοιβαίων κεφαλαίων. Έχει διδάξει συχνά σε ιδιωτικά κολλέγια και εταιρίες οικονομικά και θέματα κεφαλαιαγοράς. Είναι αρθρογράφος σε οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά. Στην εθελοντική του δραστηριότητα είναι μέλος Δ.Σ του πανελλήνιου συλλόγου φωτοβολταϊκών στέγης. Ταυτόχρονα ασχολείται ενεργά με την νέα ελληνική srart up κοινότητα.
Συντονιστής του 2ου πάνελ
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Φλαμούρης Δημήτρης, Ph.D

Institutional Derivatives Sales, Eurobank
Φλαμούρης Δημήτρης, Ph.DΟ Δημήτρης Φλαμούρης τελείωσε το Μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο City University στο Λονδίνο.
Εργάστηκε στην Deloitte and Touche για ένα χρόνο ως ειδικός τεχνικός σε θέματα παραγώγων (quantitative specialist). Ο ρόλος του ήταν να κατασκευάζει δικά του μοντέλα εκτίμησης και να αποτιμεί τα προϊόντα των τραπεζών των οποίων η Deloitte ήταν ελεγκτής. Μετέπειτα εργάσθηκε στην Bear Stearns όπου επί εννέα μήνες δούλεψε στο τμήμα διαχείρισης ρίσκου (risk management) στον τομέα των απλών μετοχικών παραγώγων (vanilla equity derivatives). Στα πλαίσια της δουλειάς αυτής επέβλεπε τις θέσεις των traders και ανέφερε στη διεύθυνση του τομέα σενάρια που θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία καθώς και συγκεκριμένες θέσεις που ήταν κατά τη γνώμη του επικίνδυνες.
Τον Αύγουστο του 2002 μετακινήθηκε εσωτερικά στον τομέα του trading στα μετοχικά εξωτικά παράγωγα (exotic equity derivatives) όπου και παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2005. Ο ρόλος του ήταν να διαχειρίζεται και να αντισταθμίζει το ρίσκο από νέες καθώς και από τις υπάρχουσες θέσεις της τράπεζας στα παράγωγα. Τα περισσότερα προϊόντα έχουν πολυετή διάρκεια και οι υποκείμενες μετοχές η δείκτες ήταν από όλες τις αγορές της Ασίας ως και της Αμερικής.
Έκτοτε εργάστηκε στην ΑΒΝ Αmrο (τώρα Royal Bank of Scotland), σε ρόλο παρόμοιο με τον προηγούμενο, με επιπλέον καθήκοντα να παρέχει τιμές για τα δομημένα προϊόντα (pricing) όπως επίσης να συμμετέχει και στη διαμόρφωση των ιδεών (structuring) για νέα προϊόντα. ΚαλύπτεΙ όλες τις αγορές είτε αναδυόμενες είτε ώριμες, καθώς και κάποιες αγορές εμπορευμάτων, όπως τα πολύτιμα μέταλλα ή το πετρέλαιο.
Τον Ιανουάριο του 2010 μετακινήθηκε στην παρούσα θέση του στη Eurobank Equities όπου κάνει πωλήσεις ελληνικών και ξένων παραγώγων για Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Δομημένα ομόλογα. Τι είναι και πως τα χρησιμοποιούν οι τράπεζες
Η ομιλία θα περιγράψει το τι είναι τα δομημένα ομόλογα και το πως τα χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να δώσουν επενδυτικές ευκαιρίες σε ιδιώτες επενδυτές που διαφορετικά μόνοι τους δε θα μπορούσαν να αποκτήσουν. Τα ίδια ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλα ιδρύματα που δε διαθέτουν την τεχνογνωσία να αναπτύξουν τέτοιες στρατηγικές. Τέλος θα αναφερθεί το τι κερδίζουν οι τράπεζες από τα δομημένα ομόλογα πέρα απ΄το αναμενόμενο κέρδος-προμήθεια και πως τα προϊόντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις καταθέσεις.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα

Χατζηδάκης Μάνος

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ
Χατζηδάκης ΜάνοςΠιστοποιημένος Αναλυτής (2003), υπεύθυνος τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής από το 2011 ενώ στο χώρο της ανάλυσης βρίσκεται επαγγελματικά από το 1999. Απόφοιτος του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο στην διοίκηση επιχειρήσεων. Από το 2009 αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Κεφάλαιο» ενώ έχει συμμετάσχει ως ειδικός σύμβουλος σε εγχειρήματα εξαγορών, χρηματοδότησης επιχειρήσεων αλλά και ερευνητικών έργων που έχουν διεξαγάγει ακαδημαϊκοί φορείς στην Ελλάδα.
Χρηματιστήριο Αθηνών - Τα σενάρια της αγοράς και οι προοπτικές για το 2015
Σκοπός της παρουσίασης είναι η ανάλυση της ατζέντας της επόμενης χρονιάς καθώς και τα σενάρια πάνω στα οποία θα κινηθεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λαμβάνοντας υπόψη της τις πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους που διαμορφώνουν και θα διαμορφώσουν την ελληνική οικονομία.
Πρόγραμμα Αρχική Σελίδα